1 Komentarz68 Wyświetlenia

Żeberka wieprzowe – produkt, który kochają Amerykanie. Robią je na wiele sposobów: pieczone, duszone, w miodzie, w coli, w piwie, w kapuście, w sosie barbecue bądź w wielu innych. Ja od zawsze powtarzam: „jest tyle przepisów na żeberka ilu jest kucharzy”, a moim ulubionym wydaniem hitu zza wielkiej wody są żeberka pieczone z miodem i śliwkami. Przepis jest stosunkowo prosty, jednak wymaga on trochę czasu i cierpliwości. Dzięki temu pojawia się wtedy satysfakcja, kiedy wreszcie gorące żeberka wylądują na talerzu! Polecam, sprawdźcie to sami!

Goodvalley – producent wieprzowiny bez GMO i antybiotyków

Potrzebne składniki:

1. Do przygotowania solanki:
– 2000 gram żeberek wieprzowych z kością – polecam żeberka boczkowe z GoodValley, którzy stosują charakterystyczne cięcie amerykańskie,
– 2 litry wody,
– 140 gram soli,
– 60 gram cukru.

2. Do przyrządzenia marynaty:
– 0,4 litra wody,
– 40 gram cukru,
– 600 gram cebuli,
– 120 gram musztardy,
– 0,4 litra miodu pitnego typu trójniak,
– 4 sztuki śliwki wędzonej,
– 2 gałązki rozmarynu.

3. Do przygotowania sosu:
– 25 gram miodu spadziowego,
– 40 gram musztardy,
– opcjonalnie 10 gram hiszpańskiej papryki wędzonej.

żeberka pocięte w plastry

Sposób przyrządzenia:

Krok 1 – przygotowanie solanki:

W 2 litrach letniej wody dokładnie rozpuścić sól oraz cukier, a następnie po przestudzeniu wody do temperatury pokojowej należy włożyć do niej osuszone żeberka i pozostawić na minimum 12 godzin w lodówce, aby się zamarynowały.

Krok 2 – osuszenie mięsa:

Natępnie po odczekaniu wymaganego czasu wyjąć mięso z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny w celu dalszego osuszenia.

Krok 3 – przygotowanie marynaty:

Później kolejno cebule pokroić i podsmażyć do momentu aż się zeszkli, a następnie dodać musztardę i kontynuować smażenie około 2- 3 minuty na małym ogniu. W drugiej kolejności śliwki pokroić w paski, dodać je wraz z trójniakiem oraz rozmarynem. Następnie całość zalać wodą, zagotować i pozostawić aż ostygnie, po tym czasie wyciągamy żeberka z wody.

Krok 4  – marynowanie:

Po osuszeniu żeberek zalać je marynatą i następnie wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin.

Krok 5 – pieczenie:

Wyjąć mięso z lodówki i wraz z całą marynatą umieścić je w worku do pieczenia, a następnie piec w rozgrzanym piekarniku przez około 3 godziny w temperaturze maksymalnej 150 stopni.

Krok 6 – wykończenie:

Następnie, po upieczeniu żeberek wyjąć zawartość z worka, wystudzić, osuszyć ręcznikiem i posmarować przygotowanym wcześniej sosem.
Jeśli jesteś miłośnikiem wędzonego posmaku, możesz śmiało dodać płaską łyżeczkę hiszpańskiej papryki wędzonej, jednak nie jest to konieczne ani niezbędne.

Krok 7 – zapieczenie:

Później, wstawić na kilka minut do mocno rozgrzanego piekarnika i zapiec, już po chwili nasze danie jest gotowe.

soczyste żeberka wieprzowe

Smacznego! Więcej przepisów już niedługo na naszym blogu.

1 comment

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.