72 Wyświetlenia

Żeberka wieprzowe to charakterystyczne mięso, którego smak nie równa się z żadnym innym. Można je wykonać na wiele różnych sposobów, a jeden z nich został już podany na naszym blogu. Jednakże tym razem proponuję Państwu nieco odmienne podejście do żeberek. Zapraszam!

Żeberka wieprzowe to mięso, które zna i chwali sobie większość osób przyrządzających jedzenie. Są doskonałe na każdą okazję, na grilla, na urodziny czy też wieczorną kolację, dlatego wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Naszych czytelników proponujemy kolejny przepis na te smaczne mięso, tym razem w nieco innej odsłonie.

Goodvalley – producent wieprzowiny bez GMO i antybiotyków
Goodvalley – producent wieprzowiny bez GMO i antybiotyków

Składniki:

do żeberek:

  • 1kg żeberek wieprzowych boczkowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki miodu
  • Sól, pieprz, majeranek
  • 0,5 litra piwa porter
  • 150g słoniny
  • Cynamon, kardamon mielony, sól

do relishu:

  • 250g śliwek mrożonych
  • 50g cebuli
  • 10g imbiru świeżego
  • 10g brązowego cukru
  • 15 ml octu winnego
  • Chili, kumin
  • Szczypiorek
żeberka wieprzowe od Goodvalley
Mięso z żeberek wieprzowych jest doskonałym źródłem witamin z kategorii B (B1-B6, B9 oraz B12).

Sposób przygotowania:

Krok 1 – wstępne przygotowanie żeberek

Żeberka natrzyj solą, czosnkiem, majerankiem, dodaj do nich miód oraz musztardę, które niewątpliwie dodadzą pysznego aromatu do mięsa. Następnie z taką marynatą mięso odstaw na 3 godziny do lodówki, aby się zamarynowały.

Krok 2 – pieczenie żeberek

Żeberka wyciągnij z lodówki, następnie piecz pod przykryciem do miękkości podlewając co jakiś czas piwem porter, aby nie straciły na miękkości i nie stały się suche. Następnie, po pieczeniu żeberek wyjmij kości i pokrój je na 4 porcje.

Krok 3 – przygotowanie relishu

W kolejnym kroku słoninę pokrój w julienne (w słupki) i wytop skwarki na patelni. Następnie osusz mięso na papierowym ręczniku, po czym oprósz solą, cynamonem i kardamonem.

Krok 4 – relish

Śliwki przesmaż z imbirem, chili, kuminem, cebulą i brązowym cukrem. Następnie dodaj octu winnego i odparuj płyn. Przez to nieco wytrąci się wyrazistość relishu, więc warto dodać soli do smaku.

Krok 5 – skompletowanie dania

Płyn pozostały po pieczeniu żeberek odparuj do konsystencji sosu. Następnie nakładamy kolejno: relish, mięso, skwarki i posypujemy całość szczypiorkiem.

Gotowe żeberka można podawać z dowolnymi dodatkami, ja osobiście polecam je w towarzystwie pyz poznańskich podanych z majonezem, jednak zachęcamy do wyboru własnych, ulubionych dodatków.

Serdecznie zapraszamy do wypróbowania tego przepisu oraz innych z Naszego bloga. Smacznego!

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.