2 komentarze109 Wyświetlenia

Stek raczej zębów nie ma i nie ma powodów aby się go obawiać, jednak należy do niego podchodzić z należytą uwagą. Podpowiemy kilka rad które na pewno pozwolą uniknąć błędów i rozczarowań związanych z zakupem i przygotowaniem.

stek rostbef KOBE
Stek z rostbefu

Zakupy – po czym poznać dobre mięso?

Kupując mięso na stek, czy to wołowinę, wieprzowinę, czy jagnięcinę to powinniśmy mieć wiedzę o źródle jego pochodzenia. Ważne jest w jakiej postaci ono będzie. Świeże luzem? Świeże zapakowane próżniowo? Zamrożone? Sezonowane na sucho lub mokro? A może zamarynowane?

Jeśli kupujemy takie mięso na stek w sklepie internetowym wczytajmy się w opis produktu. Powinny być tam podane najważniejsze jego cechy.
Jeśli kupujemy w sklepie stacjonarnym wypytajmy sprzedawcę o:

  • rasę,
  • wiek,
  • miejsce pochodzenia,
  • czas uboju i rozbioru,
  • przydatność do określonej obróbki.

Jeśli nie uda nam się uzyskać tych informacji, świadczy to o braku kompetencji sprzedającego. Natomiast jeśli nie posiada on wiedzy na temat swojego towaru lub nie chce się nią dzielić, oznacza to, że albo mięso jest kiepskiej jakości, albo po prostu nie ma się czym chwalić.

idealna na stek polędwica KOBE
Ideana, pod wieloma względami, do steków polędwica

Na co sami powinniśmy zwrócić uwagę?

Kilka rad, które pomogą Wam w trakcie kupowania mięsa.

  • Jeśli w opakowaniu z mięsem zauważysz dużo osocza, oznacza to, że było ono rozmrażane lub nastrzykiwane w celu zwiększenia jego masy.
  • Jeżeli mięso wołowe ma bordowy kolor i jest szkliste, powinno to zwrócić Waszą uwagę. Koniecznie sprawdź czy przekrój mięsa jest pokryty cienką warstwą śluzu. Jeśli tak- świadczy to o zwiększonym pH. W środowisku zasadowym mięso szybciej gnije i po prostu śmierdzi amoniakiem. Zamarynowane steki nie mają nam ułatwić życia. Są po prostu sposobem na sprzedaż produktu, który przestał być świeży.
  • Jeśli bawimy się w różne stopnie wysmażenia to kupowany stek nie powinienmieć mniej niż 2,5 cm. To nam pomoże zapanować nad temperaturą w środku i uzyskać ulubione wysmażenie.
  • Dobrze jest przygotowywać mięso na kości. Włókna mięśni, jeśli mają się czego trzymać, nie skracają się tak bardzo jak te pozbawione zaczepu i są dzięki temu kruchsze oraz bardziej delikatne. 
polędwica na stek KOBE
Polędwica to najczęściej wybierany stek przez kobiety.

Przygotowanie – kilka patentów na idealnego steka

Jeśli chcemy cieszyć się dobrej jakości mięsem i docenić jego naturalny smak nie marynujmy go. Dobry stek powinien być kruchy sam w sobie.

Solimy mięso przed samym grillowaniem lub smażeniem. Sól zmienia ciśnienie osmotyczne komórek i może spowodować wypływanie osocza, niestety za tym idzie utrata soczystości. Steki sezonowane na mokro lub sucho radziłbym solić po obróbce termicznej. Ich komórki są zbyt delikatne.

Zadbajcie o to aby maksymalnie zmniejszyć różnicę temperatur pomiędzy surowym mięsem a patelnią lub grillem. W tym celu wyjmijcie steki kilka godzin wcześniej z lodówki. Niech sobie poleżą pod przykryciem i nabiorą temperatury pokojowej. Broń Boże nie wrzucajcie na grilla zamrożonych elementów.

Grill lub patelnia powinny być rozgrzane do co najmniej 180 st. C. aby mięso mogło się ładnie skarmelizować i zamknąć. Podczas odwracania mięsa nie nakłuwamy go widelcem, by nie wypływały soki. Lepiej użyć szczypiec lub łopatki. Jeśli mięso przywrze do grilla nie szarpiemy. Następnie poczekajmy chwilę aż kolagen zrobi się chrupki i sam odpuści.

Po uzyskaniu pożądanego wysmażenia pozwalamy stekowi odpocząć 3-5 minut. Wrzące w środku soki się uspokoją i pozostaną wewnątrz. Bez termometru i wyczucia w palcach można stwierdzić, że stek jest średnio wysmażony gdy na jego powierzchni pojawią się kropelki osocza.

gotowy steak polędwica KOBE
Wysmażony na krwisto stek z polędwicy

To już wszystkie rady ode mnie dla Was, Stekożerców. Teraz czas na Wasz krok w stronę najlepszego steka w Waszej kuchni, powodzenia!

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.