313 Wyświetlenia

Tuńczyk żółtopłetwy, czyli inaczej yellowfin, jest jedną z najbardziej cenionych ryb na całym świecie. Przygotowywany zarówno w polskiej, jak i orientalnej kuchni, przysmak wielu koneserów ryb. Dzisiaj pokażemy Państwu jeden z najprostszych przepisów na tę niesamowitą rybkę.

Niesamowite mięśnie tuńczyka żółtopłetwego to sekret jego smaku.
Niesamowite mięśnie tuńczyka żółtopłetwego to sekret jego smaku.

Tuńczyk ma wiele walorów zdrowotnych i można by było pisać w nieskończoność na ich temat. Część informacji podaliśmy już Państwu w poprzednim poście na temat tej cudownej ryby.

Tuńczyk jest rybą drapieżną, która żywi się innymi rybami, między innymi makrelami czy też sardelami. Pływa w ławicach, w bardzo szybkim tempie ze względu na swoją opływowość i kształt torpedy. Głównie dzięki temu jej mięśnie splecione w taki sposób (zdjęcie wyżej) wpływają w większej mierze na jej smak oraz kolor. Jako ryba znajduje się on w szczytach morskich łańcuchów pokarmowych.

Duży płat tuńczyka żółtopłetwego prosto z Hiszpanii od Steki Premium
Duży płat tuńczyka żółtopłetwego prosto z Hiszpanii od Steki Premium

Składniki:

  • steki z tuńczyka o grubości 1-1,5cm
  • oliwa 100ml
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
W przygotowaniu tuńczyka ważne jest jego pochodzenie oraz to, jak przebiegał transport. Wybieracie ryby z wiadomego połowu, oraz z zachowanym ciągiem chłodniczym w trasie.
W przygotowaniu tuńczyka ważne jest jego pochodzenie oraz to, jak przebiegał transport. Wybieracie ryby z wiadomego połowu, oraz z zachowanym ciągiem chłodniczym w trasie.

Przygotowanie tuńczyka:

Krok 1: tuńczyk

Tuńczyka wyciągamy z lodówki, lekko solimy i smarujemy oliwą z każdej strony. Następnie zostawiamy na godzinę w pokojowej temperaturze.

Krok 2: smażenie

Mocno rozgrzewamy patelnię, a następnie obsmażamy na niej rybę po maksymalnie 1 minucie z każdej strony.

Krok 3: odpoczynek

Później steki odstawiamy na odpoczynek na około 3-4 minuty.

Krok 4: salsa do tuńczyka

Aby przygotować salsę wlewamy 100 ml oliwy do blendera. Następnie siekamy pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz, siekany ząbek czosnku i dorzucamy do oliwy. Miksujemy w blenderze wszystkie składniki na jednolitą masę.

Krok 5: podanie

Tuńczyka polewamy salsą tuż przed podaniem, aby ryba nie przesiąkała za mocno sosem.

Przykładowe podanie steku z tuńczyka żółtopłetwego, tutaj w towarzystwie kukurydzy oraz roślin strączkowych.
Przykładowe podanie steku z tuńczyka żółtopłetwego, tutaj w towarzystwie kukurydzy oraz roślin strączkowych.

I voila! Smaczego! Podzielcie się z Nami, z jakich dodatków Państwo skorzystali 🙂

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.