1 Komentarz126 Wyświetlenia

Tuńczyk Yellowfin pochodzący z oceanu atlantyckiego jest bardzo cenioną rybą we wszystkich kuchniach, zarówno tych europejskich jak i azjatyckich. Zapraszamy do zapoznania się z jego walorami estetycznymi, zdrowotnymi oraz smakowymi.

Ten rodzaj tuńczyka charakteryzuje się pięknym umięśnieniem, znakomitą proporcją zdrowych tłuszczy Omega 3 oraz Omega 6 występujących w tkance mięśniowej, piękne przerosty tkanki tłuszczowej oraz znakomitymi walorami smakowymi. Właśnie to sprawia, że wykorzystywany on jest zarówno do przystawek (typu: sashimi, sushi, tatar, tataki), sałatek jak i dań głównych, a najczęściej spotykany w postaci steków.

Na tym zdjęciu widać bardzo dokładnie mięśnie tuńczyka.
Na tym zdjęciu widać bardzo dokładnie mięśnie tuńczyka.

Walory zdrowotne:

Tuńczyk żółtopłetwy to jedna z ryb o najniższej zawartości kalorii, ponieważ zawiera aż 5% tłuszczu. 100g tej ryby to zaledwie 144 kcal. Jest to jedno z największych źródłem kwasów Omega 3, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krążeniowego oraz regulują ilość “złego” cholesterolu. Dodatkowo, jest to świetne źródło białka, w 100g produktu znajdziemy go aż 23g, oraz witaminy D, która w naszym organizmie odpowiada za prawidłowy układ kostny. Oprócz wyżej wymienionych, w tuńczyku spotkamy także witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 oraz ogromne pokłady B12. Tuńczyk jest bogaty także w: magnez, selen, jod, fosfor, cynk i żelazo. Bardzo często jest polecany przez dietetyków.

Tuńczyk Yellowfin ma specyficzny, ciemny kolor, co wyróżnia go na tle innych.
Tuńczyk Yellowfin ma specyficzny, ciemny kolor, co wyróżnia go na tle innych.

Zastosowania kulinarne

Tuńczyk Żółtopłetwy ma wszechstronne zastosowanie na kulinarnej mapie świata. W wielu kuchniach spożywa się go zarówno na surowo jak i w formie przetworzonej. Jest bardzo prosty w przyrządzaniu. Na surowo najczęściej występuje w kuchni azjatyckiej, głównie jako sashimi, składnik sushi, tatar i tataki. Marynowany znajduje zastosowanie w niezliczonej ilości sałatek. Jako danie główne występuje najczęściej w postaci steków przyprawianych na dziesiątki sposobów (przepisy już wkrótce).

Nieprzerwany łańcuch chłodniczy to gwarancja sukcesu transportu. Zdjęcie tuńczyka yellowfin prosto z transportu z Hiszpanii.
Nieprzerwany łańcuch chłodniczy to gwarancja sukcesu transportu. Na zdjęciu: tuńczyk żółtopłetwy prosto z transportu z Hiszpanii.

Świeżość gwarancją jakości

Ze względu na różnorodność zastosowań, najbardziej istotnym elementem jest jego świeżość. Zdecydowana większość tuńczyków dostępnych w Polsce, podlega procesowi głębokiego mrożenia a następnie rozmrażania bezpośrednio przed sprzedażą. Ponadto istnieje dużo firm, handlujących tuńczykiem nastrzykiwanym różnego rodzaju preparatami przedłużającymi jego okres spożycia i poprawiającymi wizualność mięsa, typu: jednolity kolor, brak przebarwień. Wszystkie tego typu procesy powodują redukcję w różnym stopniu walorów smakowych i odżywczych. Bardzo trudno jest spotkać w Polsce “ultraświeże” mięso z tuńczyka.

Po czym poznać świeżość tuńczyka?

Tuńczyk nie mrożony i nie nastrzykiwany posiada charakterystyczne przebarwienie części mięśni przykręgosłupowych koloru ciemnobrunatnego, które jest pochodną mocno ukrwionych przyczepów mięśniowych. Ta część tuńczyka psuje się najszybciej, dlatego usuwana jest w przypadku zamrażania lub modyfikacji jego mięsa. Brak tego charakterystycznego przebarwienia, może świadczyć o dłuższym przechowywaniu ryby. Mimo swojego brunatnego zabarwienia, jest to element jak najbardziej jadalny, a często wielcy szefowie kuchni używają go do przygotowywania intensywnych sosów rybnych.

Drugim istotnym elementem świadczącym o świeżości jest skóra, jej kolor i połysk. “Ultraświeży” tuńczyk ma skórę ciemnoszarą i mocno połyskującą. Ponadto skóra jest istotnym elementem trzymającym tkankę mięśniową. Usuwanie skóry może być elementem kamuflującym świeżość ryby.

1 comment

Comments are closed.

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.