88 Wyświetlenia

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. To czas zabawy, szczęścia i spotkań ze znajomymi. Czas, aby powspominać miniony rok, podsumować go, postawić przed sobą noworoczne postanowienia. Może to jest właśnie ten czas, aby zapoznać znajomych z dobrą kuchnią? Przekonać ich aby postawili w przyszłym roku, nie na ilość a na jakość przygotowanych przez siebie potraw? Właśnie dla takich ludzi przygotowaliśmy Nasze Top 3 przekąsek typu Finger Food na Sylwestra. Wypróbujcie je sami!

Przekąski typu Finger Food to nic innego jak małe kąski, które powinny zmieścić się do ust za jednym kęsem w całości. Trochę jak kawałki sushi, którego nie powinno się kroić, tylko jeść w całości. Idealnie sprawdzą się na każdą imprezę w domu, zwłaszcza na taką jaką jest Sylwester. Wiemy jak cieszą się popularnością poprzednie przepisy na Naszym blogu, więc mamy nadzieję, że i te przypadną Pańswtu do gustu. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania.

wariacja na temat tatara
Istnieją rżne wariacje na temat tatara, na zdjęciu w ujęciu wiosennym z kwiatami, pomidorkami cherry, żółtkiem, liśćmi sałaty oraz toastami.

1 Finger Food – Tatar wołowy na smażonym chlebie

Składniki: (na 10 osób)

  • 400g oczyszczonej polędwicy wołowej (główka, ogon)
  • 50g cebuli
  • 70g ogórka kiszonego
  • 50g marynowanych borowików
  • 4 żółtka
  • 4,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kromki chleba obsmaż na chrupko na rozgrzanym maśle klarowanym. Mięso posiekaj drobno i przypraw solą, pieprzem i olejem, później ogórki obierz ze skórki i posiekaj. Cebulę i grzybki posiekaj. Następnie posiekane warzywa i żółtko wymieszaj z mięsem. Podziel tatara na 4 części i posmaruj tym kromki chleba. Koniecznie obetnij skórkę chleba i podziel kromki z tatarem na 4 części, aby wygodnie się jadło gościom. Gotowe!

roladki z rostbefu
Roladki z rostbefu, tu bez pesto i w towarzystwie ziół

2 Finger Food – Roladki z rostbefu z czerwonym pesto i rukolą

Składniki: (na 10 osób)

  • 500g rostbefu oczyszczonego
  • 50g rukoli
  • 40g pomidorów suszonych z oliwy
  • 20g orzechów włoskich łuskanych
  • 100g papryki czerwonej świeżej
  • 30g sera Dziugas lub Parmezan lub Grana padano.
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Rostbef przypraw solą i pieprzem, następnie obsmaż krótko na oleju i wstaw do nagrzanego do 120 st. C piekarnika. Piecz do momentu aż temperatura w środku osiągnie 54 st. C, po czym wyciągnij i ostudź mięso. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 st. C i opiecz w nim posmarowaną olejem paprykę, następnie gdy skórka będzie ciemno brązowa przełóż paprykę do miski i przykryj  szczelnie folią spożywczą aby skórka się odparzyła i łatwiej schodziła.


Następnie miąższ papryki zmiksuj blenderem z serem, suszonymi pomidorami i orzechami. Pastę dopraw, natomiast zimny rostbef pokrój w cienkie plastry, po czym posmaruj je czerwonym pesto, nałóż po kilka gałązek rukoli i zwiń ruloniki, na końcu zepnij wykałaczką. 

Rilette z wieprzowej łopatki
Rilette z wieprzowej łopatki, tutaj w nieco innym podaniu z sosem żurawinowym i morelowym oraz szczypiorkiem i kapustą modrą.

3 Finger Food – Rilette z wieprzowej łopatki ze śliwkami w occie

Składniki: (na 10 osób)

  • 400 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 2g czosnku
  • 4g natki pietruszki
  • 100g smalcu
  • 30g miodu
  • 50g śliwek w occie
  • 10g cebuli
  • 40g chrzanu tartego
  • Sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, gałka muszkatołowa, goździki

Przygotowanie:

Łopatkę surową, zamarynowaną w czosnku, mielonym kminku, utłuczonych goździkach i majeranku, dusimy pod przykryciem (najlepiej w szybkowarze) do momentu aż będzie się rozpadała, czyli około 1,5 do 2 godzin (bez szybkowaru). Następnie odparowujemy cały płyn i jeszcze ciepłe mięso rwiemy na kłaczki. Dodajemy smalec, miód i siekaną cebulę . Następnie doprawiamy siekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.


Masę układamy na papierze pergaminowym, tak by przykryć całą powierzchnię prostokątnej blaszki (ok 2 cm grubości). Całość przykrywamy warstwą pergaminu i przyciskamy taką samą blachą wypełnioną wodą dla obciążenia, po czym całość odstawiamy na 12h do schłodzenia i stężenia. Wyjmujemy z blachy i kroimy na 2cm kostki. Następnie smarujemy chrzanem i nadziewamy na wykałaczki z połówką śliwki w occie.

finger food przykładowe ułożenie i podanie
To jest przykładowe podanie przystawek typu Finger Food.

To już koniec naszego top 3. Mamy nadzieję, że te przepisy podbiją serca Waszych gości. Smacznego!

PRZY OKAZJI CHCIELIBYŚMY PAŃSTWU ŻYCZYĆ SZCZĘŚLIWEGO, STEAKOWEGO NOWEGO ROKU. WIERZYMY, ŻE TEN ROK BYŁ DLA PAŃSTWA CUDOWNYM PRZEŻYCIEM, I Z CAŁYM PRZEKONANIEM ŻYCZYMY PAŃSTWU ABY PRZYSZŁY, 2020 ROK, BYŁ JESZCZE LEPSZY. WSZYSTKIEGO DOBREGO!

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.