0 comments100 Wyświetlenia
rostbef argentyński z OSI POLAND FOODWORKS
Rostbef (Roast Beef) Argentyński prosto od OSI POLAND FOODWORKS

Święta powoli zbliżają się do Nas wielkimi krokami, a co za tym idzie, można powoli już kompletować świąteczne listy zakupów. Właśnie z tego powodu, dziś chciałbym przedstawić Wam pomysł na jedno z dań na świąteczny stół. A będzie to pieczeń z rostbefu podawana z dodatkiem sosu piwnego.

Mięso, które chciałbym dzisiaj Wam przestawić to sławny, Argentyński Rostbef. Jest to kruche i soczyste mięso, którego charakter ujawnia się w wysokich walorach smakowych. Wynikają one z wypasu zwierząt na naturalnych łąkach oraz sposobu ich żywienia ziołami i trawami. To dzięki temu Nasze argentyńskie mięso posiadaja mniejszą zawartość tłuszczy oraz są o wiele bardziej kruche niż te, które pochodzą z terenów Polski czy Zjednoczonych Stanów Ameryki.

Argentyński rostbef to propozycja dla odważnych ludzi, którzy szukają wrażeń w kuchni. Serdecznie zapraszam do wypróbowania!

stek z rostbefu argentyńskiego
Steki z rostbefu argentyńskiego dostępne są w Naszym sklepie, aby zamówić niepokrojony kawałek należy zamówić wielokrotność steka i zaznaczyć w uwagach, żeby go rzeźnik nie kroił. Zostanie wtedy przygotowany kawałek w całości o wybranej przez Was gramaturze.

Składniki:

  • 2-3 kilogramowy rostbef wołowy, najlepiej argntyński (standardowo w sklepie, z którego zamawiam- Steki Premium, sprzedawany jest już pocięty na steki o gramaturze ok 300g, dlatego jeśli chcecie zamówić w kawałku należy zamówić kilka sztuk o danej łącznej gramaturze i zaznaczyć w uwagach, żeby rzeźnik nie kroił ich na steki. Tylko dzięki temu dostaniecie rostbef w kawałku, idealny do pieczeni!)
  • Oliwa
  • Rozmaryn (najlepiej gałązka)
  • Sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 100 g masła
  • 1 seler
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 0,5L piwa typu porter (ewentualnie stout)
rostbef argentyński
Rostbef argentyński

Sposób przygotowania pieczeni:

Krok 1 – przygotowanie mięsa

Rostbef najpierw należy oczyść z błonek i wysusz, na przykład ręcznikiem papierowym. Następnie natrzyj je oliwą wymieszaną z wędzoną papryką, świeżym pieprzem oraz posiekanym rozmarynem.

Krok 2 – mięso musi odpocząć

Wstępnie przygotowane mięso należy owinąć folią aluminiową i odłożyć na minimum 2 godziny, aby się nieco zamarynowało.

Krok 3 – przygotowanie mięsa do pieczenia

Rozgrzej patelnię wraz z łyżką masła. Podsmaż na niej mięso w taki sposób, aby zamknąć pory a skórka po upieczeniu była chrupiąca. Wystarczy minuta na każdą ze stron mięsa. Następnie nacieramy rostbef solą.

Krok 4 – przygotowanie warzyw do pieczenia

Warzywa kroimy na tzw. pierzynkę i układamy na dnie naczynia żaroodpornego, w taki sposób aby przykryły całe dno.

Krok 5 – pieczenie

Rozgrzewamy piekarnik do 100*C. Na wcześniej położone warzywa kładziemy mięso, następnie na nim układamy masło w kostkach oraz resztę rozmarynu. Wkładamy termometr w mięso i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Mógłbym w tym miejscu podać czas pieczenia, jednak nie będzie on na tyle miarodajny aby być pewnym, że rostbef wyjdzie taki jaki powinien. Należy więc piec do uzyskania 55-60*C wewnątrz mięsa.

Krok 6 – wyjęcie mięsa

Kiedy mięso osiągnie wymaganą temperaturę, wyciągamy je i piekarnika, po czym owijamy w folię aluminiową, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Jest to bardzo ważne, ponieważ kiedy zaczniemy je kroić bez odpoczynku, wylecą z niego całe wartościowe soki a mięso stanie się suche.

Krok 7 – przygotowanie sosu

Przekładamy warzywa wraz z sokiem po nich pozostałym z naczynia żaroodpornego do rondla. Dolewamy do tego 250ml piwa, a następnie gotujemy przez 5 minut na dużym ogniu. Po upływie tego czasu odcedzamy sos, po czym dodajemy do środa: 2 łyżki masła oraz sok z wyciśniętej jednej pomarańzy i gotujemy, aby zredukowany sos stał się gęsty.

Gotowa pieczeń z rostbefu argentyńskiego, bez sosu.
Gotowa pieczeń z rostbefu argentyńskiego, bez sosu.

Tak gotową pieczeń polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj pieczone warzywa. Smacznego!

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.