79 Wyświetlenia

Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas. Spotykamy się przy stole aby raczyć się tym co najlepsze. Po okresie adwentu kończy się post i można zacząć biesiadować.  Ja jednak trzydniowe obżarstwo sugeruję zamienić na raj dla podniebienia. Zamieńmy ilość na jakość, zwłaszcza w ten szczególny czas.

Dzwonko z łososia, w sam raz na święta
Dzwonko z łososia, w sam raz na Świąteczny Stół. Swoją dźwięczną nazwę zawdzięcza kształtowi dzwoneczka.

Wigilia bez mięsa, ale z rybą

Już podczas tradycyjnych świąt, w trakcie bezmięsnej wieczerzy wigilijnej, wybierane ryby, powinny być najlepszej jakości. Czym jest ta jakość? Wyborem dobrych gatunkowo produktów, w tym wypadku ryb oraz optymalnym ich przygotowaniu. Oprócz karpia, mamy przecież inne bardzo ciekawe ryby, o dużych i zwartych mięśniach. Sandacz, łosoś, tuńczyk, miecznik, dorsz, sum europejski to stworzonka, z których spokojnie da się wyciąć piękne kawałki nadające się na patelnię czy ruszt. Reszta może być wykorzystana do wywarów, farszy, galaret i pierogów.

Pisałem już kiedyś o tym czym jest stek. To jednolity kawałek, który nadaje się do przygotowania w całości, bez lepiących go panierek czy jajka. Nie wskazana jest przy tym długotrwała obróbka termiczna. Prosty plaster z okrągłej ryby lub dzwonko z kością i skórą, spełni to kryterium. Nie muszę chyba wspominać o grubym filecie lub grzbiecie, potocznie zwanym rybią polędwicą.  Szybkie smażenie lub grillowanie, zaprocentuje smakiem właśnie przy dobrej jakości rybie. Do tego odrobina masła z cytryną i ewentualnie kaparami, a godziny ślęczenia w kuchni nad pracochłonnymi potrawami nas nie dotyczą. Jeśli ktoś jest tradycjonalistą, polecam te same elementy pod grzybami saute lub siekanym jajkiem z natką pietruszki.

rolada zrobiona z okazji świąt
Wieprzowina od Goodvalley to najlepszy wybór na Święta

Boże Narodzenie – więcej możliwości

Powyższy schemat, oparty na skracaniu czasu spędzonego w kuchni, polecam jeszcze bardziej, podczas kolejnych dni z okazji świąt, spędzanych przy stole. Można już jeść mięso i w związku z tym mamy jeszcze więcej stekowych możliwości.

Na południu Europy przy okazji świąt jada się jagnięcinę. Cóż jest lepszego od kotlecików jagnięcych z kostką z czosnkiem i rozmarynem. To samo możemy zrobić z wieprzowym schabem. Na dodatek możemy go podać w absolutnie świątecznym towarzystwie suszonych owoców, miodu dobrej musztardy i wszelkich przetworów z jabłek z cydrem włącznie. I znowu krótki czas na patelni  lub pod opiekaczem spowoduje, że nie ucieknie nam naturalny smak, a co za tym idzie większe pieniądze wydane na lepszy produkt.

Steki w świątecznym wydaniu z okazji świąt
Steki w świątecznym wydaniu

Jak widać można z poszanowaniem tradycji oderwać się od pewnej sztampy. Może być ciekawie, bez kuchennego kieratu. Będzie zadowolony zarówno konserwatywny wujek jak i hipsterskie kuzynostwo. Być może będzie okazja porozmawiać przy stole o gotowaniu, fajnych produktach i tożsamości kulinarnej a nie tylko o polityce, chorobach i nieszczęściach na świecie.

Przy okazji tego postu, chciałbym złożyć Państwu smacznych, zdrowych, spokojnych i radosnych steakowych świąt oraz szczęśliwego Nowego 2020 Roku.

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.