1 Komentarz85 Wyświetlenia

Zgodnie z obietnicą złożoną pod koniec wywiadu już dziś podzielę się z Państwem przepisem na moje ulubione mięso, jakim jest pręga wołowa. Jest to dość specyficzne mięso, jednak odpowiednio przygotowane jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Pręga wołowa to mięso znajdujące się na nodze zwierzęcia, inaczej znana jest jako goleń. Jest to mięso wołowe, które zawiera najwięcej kolagenu. Dzięki temu jest bardzo zdrowe i zawiera wiele korzystnych elementów dla naszego organizmu. Sprawia to jednak, że to mięso jest trudne do przygotowania. Ważna jest właściwa obróbka termiczna. Dziś przedstawię Państwu przepis właśnie na tę część mięsa. Zapraszam.

Pręga wołowa z kością
Pręga wołowa z kością

Składniki:

  • 500g pręgi wołowej bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 250ml cydru
  • 250ml soku jabłkowego
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 4 gotowe pyzy poznańskie (pampuchy)
  • 6 łyżek majonezu
  • 2, 5 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 200g kapusty czerwonej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 40ml białego wina
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka siekanej szalotki
  • 3 łyżki orzechów włoskich krojonych (opcjonalnie)
  • dla smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy.
Surowa pręga wołowa źródło naturalnego kolagenu
Surowa pręga wołowa źródło naturalnego kolagenu

Przygotowanie:

Krok 1 – przygotowanie mięsa

Przesiekaj sól z czosnkiem i majerankiem i natrzyj tym mięso. Następnie odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Krok 2 – przygotowanie kapusty

Z kapusty odetnij głąb i drobno posiekaj, dodaj sól i szalotkę. Odstaw na 30 minut. Następnie zagotuj wino i zalej nim rodzynki. Później należy odcisnąć kapustę, po czym dodać namoczone w winie rodzynki, 2 łyżki majonezu, ocet, pół łyżki miodu, pieprz i gałkę muszkatołową.

Krok 3 – obróbka termiczna mięsa

Mięso obsmaż w głębokim rondlu, następnie dodaj posiekaną cebulę, czosnek, zalej cydrem i sokiem jabłkowym. Duś pod przykryciem aż mięso będzie miękkie i kleiste.

Krok 4 – przygotowanie mięsa do podania

Wyjmij pręgę z sosu następnie mięso porwij a sos odparuj. Jeśli trzeba, zagęść skrobią ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Dodaj sos do mięsa i wymieszaj.

Krok 5 – serwowanie

Pozostały majonez,miód i musztardę zmieszaj razem. Pyzy przekrój na pół i odgrzej na parze. Następnie posmaruj je wewnątrz sosem z musztardy miodu i majonezu, nałóż sałatkę i mięso. Na koniec posyp całość orzechami włoskimi (opcjonalnie).

Propozycja podania dania, można w trakcie gotowania sosu dodać według upodobania np. kurki.
Propozycja podania dania, można w trakcie gotowania sosu dodać według upodobania np. kurki.

Smacznego! Więcej przepisów już wkrótce!

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.