236 Wyświetlenia

W zeszłą niedzielę podzieliliśmy się z Państwem wywiadem z Pawłem Perkowskim, szefem kuchni Prime Cut w Warszawie. Zgodnie z obietnicą, jaką złożyliśmy pod koniec rozmowy z szefem, zapraszamy serdecznie do zapoznania się z popisowym przepisem Pawła Perkowskiego na tatar z polędwicy wołowej.

Polędwica wołowa, to jeden z najdelikatniejszych i najcenniejszych elementów tuszy wołowej. Idealnie nadaje się zarówno do grillowania jak i smażenia mimo niewielkiej ilości tłuszczu. Dziś dzięki Pawłowi Perkowskiemu przedstawiamy państwu przepis na idealny tatar właśnie z tej części wołowiny.

polędwica wołowa
Polędwica wołowa

Składniki (na jedna porcję):

  • 100g polędwicy wołowej
  • woda
  • musztarda francuska z nasionami gorczycy
  • musztarda dijon
  • szczypiorek
  • oliwa
  • szalotka
  • domowe pikle (może być ogórek, cebulka lub grzyby)
  • świeże żółtko (jeśli znamy pochodzenie naszych jajek)
  • chleb z masłem (do podania)
Idealny kawałek polędwicy wieprzowej od Steki Premium
Idealny kawałek polędwicy wołowej od Steki Premium

Idealny tatar – sposób przygotowania:

Krok 1

Przygotowujemy bardzo ostry nóż a następnie dobrze schłodzony kawałek mięsa siekamy nożem. Należy pamiętać aby nie mielić mięsa.

Krok 2

To co bardzo ważne, na porcję 100 gram mięsa dodajemy łyżkę wody i mieszamy – dzięki temu mięso się napowietrza i nie jest takie zbite a bardziej spulchnione.

Krok 3

Mieszamy ze sobą musztardę francuską (z ziarnami gorczycy), musztardę dijon, szczypiorek i oliwę, a następnie dodajemy sos do wcześniej przygotowanego mięsa

Krok 4

Siekamy świeżą szalotkę oraz dobieramy domowe pikle; może to być ogórek, cebulka lub grzyby. Formujemy obtoczone w sosie mięso, a następnie na wierzch posypujemy szalotką i piklami.

Krok 5

Jeżeli mamy jajka od zaufanego źródła to dodajemy świeże żółtko, następnie podajemy w temperaturze pokojowej, najlepiej ze świeżym chlebem z masłem.

Przykładowy tatar z polędwiczki wieprzowej
Przykładowe podanie tatara w nieco innej odsłonie.

Mamy nadzieję, że nasz przepis na tatara przypadnie Państwu do kubków smakowych. Smacznego!

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.