120 Wyświetlenia

Prosto z amerykańskiej kuchni do Waszej, polskiej, poleca się pastrami. Jeśli lubicie niekonwencjonalne sposoby prygotowywania mięsa, chcecie spróbować coś nowego lub po prostu tratycyjne przygotowanie mięsa Wam się znudziło, spróbujcie mojego przepisu! Gwarantuję, że się nie zawiedziecie!

Pastrami to nie tylko sposób przechowywania i konserwowania mięsa, ale także w odpowiedni sposób konserwowanie mięsa poprzez jego solenie, peklowanie a następnie wędzenie. Jest najbardziej charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej, a tradycyjnie wytwarzane jest u niech w wołowiny. Jednak na całym świecie spotkać można pastrami wykonane także z baraniny, wieprzowiny bądź łososia.

Mostek wołowy to część wołowiny, z której wychodzi najlepsze pastrami
Mostek wołowy to część wołowiny, z której wychodzi najlepsze pastrami

Składniki:

Składnik główny:
– 3 kg mostek wołowy bez kości

Zalewa peklująca do pastrami:

  • 2 litry wody
  • 150g soli peklowej
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki kolendry w ziarnie
  • 8 szt liści laurowych
  • 2 główki czosnku (zmiażdżony z łupinami)
  • 2 szt cebuli (pokrojona)
  • 10 szt goździków
  • 2 łyżki pieprzu czarnego ziarnistyego
  • 1 szt cynamonu w korze (pokruszony)
  • 1 łyżka papryki wędzonej mielonej
  • 4 łyżki miodu

Marynata do pastrami:

  • 300 g sosu BBQ (własny) ale może być gotowy
  • 4 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 główka czosnku (obrany, posiekany)
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka pieprzu czarnego młotkowanego
  • 3 łyżki papryki wędzonej mielonej
  • 1 szt papryki chili (posiekana)
  • 1 mała łyżeczka imbiru świeżego tartego
  • ½ małej łyżeczki cynamonu mielonego                                                        
  • ½ małej łyżeczki kuminu
Pokrojone surowe mięso mostku wołowego
Pokrojone surowe mięso mostku wołowego

Przygotowanie:

Krok 1

Do wody wsypać wszystkie składniki „zalewy” i wymieszać (tak aby rozpuściła się sól). Następnie mięso umyć i przekroić na trzy równe części (tak ok. 1kg), włożyć do zalewy i wstawić do lodówki na 5 dni.

Krok 2

Następnie po minionych dniach mięso wyjąć z zalewy, umyć i zalać czystą, zimną wodą (ok. 4ltr) i następnie pozostawić na 2-3h. Pamiętajcie, aby w tym czasie wodę wymienić 2 razy, następnie wyjąć z wody wytrzeć do  sucha papierowymi ręcznikami.

Krok 3

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, następnie marynatę podzielić na dwie części.

Krok 4

Mięso dokładnie natrzeć jedną częścią marynaty, przykryć folią i pozostawić w lodówce 24h, następnie piec pod przykryciem w temp. 90stC ok. 12h.

Krok 5

Mięso wyjąć z piekarnika, odsączyć i posmarować drugą częścią marynaty, następnie zapiec w temp. 200stC ok. 6-8min.

Dodatki

Tutaj macie całkowitą dowolność. Natomiast ja osobiście polecam jako np. składnik sandwichy lub burgerów. Pycha!

Takie sandwiche z pastrami podbiją serce niejednego mięsożercy
Takie sandwiche z pastrami podbiją serce niejednego mięsożercy

I danie gotowe. Koniecznie podzielcie się z Nami, z jakich dodatków skorzystaliście 🙂 Życzymy wszystkim smacznego!

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.