254 Wyświetlenia

Karkówka to część półtuszy wieprzowej, którą otrzymujemy za pomocą cięć odcinka szyjnego. Doskonała do duszenia, mielenia a także i podawania w formie steków. Nie ma wśród nas osoby, która choć raz w życiu nie jadła karkówki, chociażby z grilla, a skoro sezon grillowy powoli się do nas zbliża- dziś pokażemy Wam najprostszy na świecie przepis na karkówkę z piekarnika.

Goodvalley – producent wieprzowiny bez GMO i antybiotyków
Goodvalley – producent wieprzowiny bez GMO i antybiotyków

Karkówka to bardzo popularna część wieprzowa. Dostarcza nam wielu witamin z grupy B, witaminę A, K, E, D i C. Jest też doskonałym dostawcą białka, ponieważ na 100g mięsa znajduje się w niej aż 24,2g białka. Tłuszczu jest stosunkowo również dużo, bo około 15g, jednak należy pamiętać, że to nie jest ten tłuszcz, który powinniśmy eliminować ze swojej diety. Wręcz przeciwnie!

Dzięki temu, że wieprzowina jest hodowana w odpowiednich warunkach udaje się zmniejszyć jej kaloryczność nawet o 20%. Co sprawia, że jej tłuszcz również stał się lepszej jakości. Poprzez odpowiednie żywienie zwierząt wiele hodowców (W tym m.in. GoodValley) jest w stanie zmienić bilans kwasów tłuszczowych, jakie należałoby wyeliminować z diety. Doskonałym przykładem jest tutaj właśnie karkówka, która posiada w większości tłuszcze nienasycone, które są wręcz wskazane dla naszego organizmu. Więcej o wieprzowinie możecie przeczytać w poprzednim naszym wpisie, o tutaj.

karkówka pokrojona w plastry
Karkówka wieprzowa gotowa do marynowania, pokrojona w centymetrowe plastry.

Składniki:

  • kilogram karkówki
  • 4 duże cebule
  • ketchup pikantny ulubionej firmy
  • 200g sera mozzarella (opcjonalnie)
Karkówka od Steki Premium
Karkówka od Steki Premium, najlepszy stosunek jakości do ceny. Starannie wyselekcjonowane mięso w waszej kuchni.

Sposób przygotowania:

Krok 1 – marynata do karkówki

Pokroić karkówkę w plastry na około centymetr, półtora, następnie namoczyć w dużej ilości ketchupu. Należy wysmarować mięso z każdej strony obficie ketchupem, po czym zostawić w naczyniu na dwie godziny w lodówce.

Krok 2 – przygotowanie karkówki

Po dwóch godzinach wyjąć mięso z lodówki a następnie ułożyć w naczyniu do pieczenia. Kroimy cebulę w piórka. Układamy kolejno: warstwa cebuli, warstwa karkówki i tak dalej przekładamy każdą warstwę karkówki warstwą cebuli. Warszawa cebuli powinna znaleźć się na samej górze oraz na samym dole naczynia.

Krok 3 – pieczenie mięsa

Po ułożeniu wszystkich warstw karkówki i cebuli wkładamy naczynie do piekarnika na 1,5h w temperaturze 180 stopni. Opcjonalnie, na ostatnie 10-15 minut posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy.

Uwaga!

Nie używamy żadnych przypraw takich jak sól, pieprz, oliwa, ponieważ wszystkie te składniki znajdują się już w ketchupie i przechodzą do mięsa w trakcie marynowania i pieczenia powodując bardzo smaczny smak i karmelizacje mięsa. Ser mozzarella jest opcjonalny dla wielbicieli serów.

Przykładowy sposób podania gotowej karkówki
Przykładowy sposób podania gotowej, idealnie skarmelizowanej karkówki (tu bez mozzarelli).

Mamy nadzieję, że tak prosty przepis przypadnie do gustu każdemu, nawet osobom, które gotować nie lubią 🙂

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.