102 Wyświetlenia

Wśród naszych przepisów znajdziecie przepis na stek T-bone. Teraz do jego grona dołącza cudowny i pełen kruchości stek Tomahawk. Jesteście ciekawi jak w nowy, niekonwencjonalny sposób można przyrządzić ten dorodny, ciekawy kawałek mięsa? Serdecznie zapraszam!

Najczęstszym sposobem przygotowywania Tomahawk jest jego bezpośrednie położenie na płytę grzewczą lub grilla. Jednak aby nieco urozmaicić nasze kubki smakowe warto czasem mięsu poświęcić nieco więcej czasu niż przysłowiowe “3 minuty z każdej strony na patelni”. W jaki sposób można się do tego zabrać? Aby przygotować idealny stek wystarczy: dobrej jakości mięso oraz marynata.

Goodvalley – producent wieprzowiny bez GMO i antybiotyków
Goodvalley – producent wieprzowiny bez GMO i antybiotyków

Składniki:

  • 2 szt Tomahawk wieprzowy (ja osobiście kupuję tylko od strony Steki Premium)
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
surowy tomahawk
Idealny Tomahawk posiada kości wraz z okrywą tłuszczową i skórą. Zapewnia to brak kurczenia się włókien mięśniowych, dzięki czemu w mięsie pozostają wszystkie walory smakowe i pełna soczystość.

Sposób przygotowania Tomahawk:

Krok 1 – marynata

Najpierw przygotuj marynatę. Wlewamy do miski dwie-trzy łyżki oliwy, następnie wyciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku i dodajemy do środka. Kolejno wsypujemy: sól, pieprz, tymianek. Mieszamy wszystko razem, następnie nacieramy mięso.

Krok 2 – odpoczynek

Następnie stek, który został przez nas natarty marynatą musi odpocząć. Najlepiej jakby przeleżał w lodówce około 12 godzin.

Krok 3 – smażenie

Kiedy minie minimum 12 godzin leżakowania, Tomahawk wyciągamy z lodówki i lokujemy na rozgrzanej patelni. Standardowo, obsmażamy po 3 minuty z każdej strony.

Krok 4 – pieczenie

Następnie, po usmażeniu steku wkładamy go do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20-30 minut. Dzięki temu mięso idealnie będzie wydobywało smak z marynaty.

Propozycja podania gotowego Tomahawk
Propozycja podania

Pochwalcie się w komentarzach jak wam wyszedł Tomahawk i koniecznie dajcie znać z jakich dodatków skorzystaliście. Smacznego!

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.