122 Wyświetlenia

Jeden przepis na golonkę w wersji zdrowej już poznaliście dzięki Arkowi. Dziś chciałbym pokazać Wam jak w nieco inny sposób można przygotować ten wspaniały i pełnowartościowy kawałek mięsa. Obiecuję, że się nie zawiedziecie. Zapraszam!

goodvalley najlepsza wieprzowina bez GMO
Goodvalley – producent wieprzowiny bez GMO i antybiotyków

Z poprzedniego wpisu jej temat dowiedzieliście się już skąd golonka posiada swoją wdzięczną nazwę oraz skąd pochodzi. Ja chciałbym podzielić się z Wami jej dobrodziejstwem.

Bardzo duży odsetek osób żyje z przekonaniem, że golonki są tłuste i niezdrowe. To wielki błąd! A to właśnie dlatego, że skóra wieprzowa, która znajduje się przy golonce zawiera ogromne ilości elastyny oraz kolagenu. O tym drugim, już pisaliśmy tutaj, a pierwszy zaraz przybliżę.

Elastyna to składnik odżywczy, który jest podstawowym budulcem Naszych ścięgien, więzadeł, tkanki płucnej oraz ścian dużych naczyń krwionośnych. To właśnie ona odpowiada za młody wygląd skóry, brak reumatyzmu czy też wpływa znacząco na widoczność rozstępów i cellulitu! Właśnie dlatego warto zadbać o jej odpowiednią ilość, a taka golonka nadaje się do tego idealnie!

cudowna golonka w okrywie tłuszczowej wraz z kością
Cudowna golonka w okrywie tłuszczowej wraz z kością

Lista składników:

  • 1,2 kg golonek butterfly (ja osobiście kupuje tylko te dostępne w sklepie Steki Premium, najlepszy stosunek jakości do ceny)
  • 1 główka czosnku
  • 7g soli
  • 4 łyżki majeranku
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki pieprzu młotkowanego
  • 4 łyżki musztardy miodowej
  • 4 łyżki chrzanu tartego
  • 1,5 kg smalcu wieprzowego
  • 4 łyżki brandy
  • 300g ziemniaczanego puree
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie
golonka butterfly
Golonka przygotowana do pieczenia

Sposób przygotowania:

Krok 1 – marynowanie

Posiekaj czosnek i rozetrzyj go kolejno z solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i brandy. Następnie natrzyj tym osuszone golonki i odstaw do zamarynowania na minimum 12 godzin.

Krok 2 – gotowanie

Po minionym czasie, smalec rozgrzej w garnku do temperatury ok 130 st. C i włóż do niego golonki, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie gotuj wszystko na małym ogniu (tak by tłuszcz migotał), do momentu aż kolagen golonek się rozklei. Koniecznie nie mieszaj (!) aby mięso nie oderwało się od kostki. Następnie ostudź w tłuszczu i schłodź aby smalec ponownie stężał.

Krok 3 – pieczenie

Kiedy mięso się schłodzi wyjmij je delikatnie ze smalcu i odpiecz w piekarniku o temperaturze 190 st. C. Na dnie naczynia, gdzie schładzało się mięso powinna pozostać galaretka.

Krok 4 – sos

Następnie pozostałą z wcześniejszego kroku galaretkę wyjmij i oddziel od smalcu. Zagotuj i dodaj musztardę miodową.

Krok 5 – podawanie

Sałatę rzymską pokrój na ćwiartki i skrop oliwą z oliwek wymieszaną z octem jabłkowym i przyprawami. Następnie odpieczone golonki połóż na gorącym puree i sosie. Obok podaj sałatę.

przykładowe podanie golonka butterfly
Przykładowa forma podawania golonki butterfly. Oczywiście można podawać ją z dowolnymi dodatkami.

Mam nadzieję, że spodoba się Wam mój przepis. Podzielcie się z Nami z jakimi dodatkami go wykorzystaliście. Smacznego!

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.