0 comments107 Wyświetlenia

Burger to coś, co uwielbia każdy mięsożerca. Przybyły do nas ze Stanów Zjednoczonych Ameryki i kiedyś wcale nie były takim daniem dla smakoszy, jakim są dziś. To fastfoodowe danie cieszy się ogromną popularnością, dziś pokażę Wam jak zrobić pysznego burgera w swojej własnej kuchni. Zapraszam!

Burgery to ikona kuchni amerykańskiej. Podbiły podniebienia i serca miłośników nie tyle co dobrego jedzenia, a dobrego mięsa przede wszystkim. Nie ukrywajmy, to jak burger będzie Nam smakował to przede wszystkim zasługa mięsa. Dobre jakościowo mięso to 90% sukcesu dobrego burgera. Jakie to mięso powinno być?

Otóż najlepsze mięso na burgery to mięso tłuste. Zdecydowanie preferowaną przeze mnie proporcją jest 80/20, czyli 80% mięsa na 20% tłuszczu. Dzięki takiej relacji mięso będzie soczyste, rozpływające się w ustach a nawet i lepsze niż każde inne.

Jednak nawet najlepsze mięso na burgery można popsuć. W jaki sposób? Mieląc je. Jest to jeden z najczęstrzych błędów niedoświadczonych kucharzy robiących burgery z mięsa wołowego. Mięso powinniśmy siekać, nie mielić. Dzięki posiekaniu mięso nie będzie miało aż tak mocno zniszczonej struktury tkanek i zachowa większość swoich naturalnych “soków”. Pozwoli Nam to na zachowanie soczystości mięsa i jego delikatności.

Takie właśnie mięso będzie najlepsze. Jednak lepsze nie ze względu na to, że jest zrobione w domu, własnoręcznie, bez gotowców. Nie lepsze ze względu na to, że masz wiadomego pochodzenia mięso (szczerze polecam te, ze sklepu Steki Premium). Lepsze, ponieważ poświęcisz mu czas. A to najważniejsze co możesz zrobić dla mięsa.

Najlepsze na mięso do burgerów będzie antrykot lub rostbef ze względu na ich stosunek mięsa do tłuszu zawartego w środku.
Najlepsze na mięso do burgerów będzie antrykot lub rostbef ze względu na ich stosunek mięsa do tłuszu zawartego w środku.

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g dobrej wołowiny (proponuję antrykot lub rostbef ze sklepu Steki Premium)
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon)
  • koperek
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • sałata rzymska
  • ogórek (według uzania, moim zdaniem jedynie świeży szklarniowy mógłby niekoniecznie pasować)
  • 1 mała szalotka
  • 3-4 kapary
  • sos BBQ (może być Wasz ulubiony kupny lub zrobiony własnoręcznie)
  • bułki (mogą być Wasze, domowej roboty lub kupne, jeśli kupne to polecam bułki maślane z sezamem)
Posiekane i opruszone solą mięso z rostbefu argentyńskiego

Sposób przygotowania burgera:

Krok 1 – siekanie mięsa

Mocno naostrzonym nożem bardzo dokładnie siekamy mięso. Robimy to tak długo aż mięso zaczyna przypominać konsystencją jak najbardziej mięso mielone.

Krok 2 – przygotowanie mięsa

Następnie mięso przekładamy do miski. Nie dodajemy nic do niego, ponieważ przez to mogłoby stracić na delikatności.

Krok 3 – formowanie mięsa

Dzielimy mięso na dwie części i formujemy z nich kulki, następnie spłaszczamy dłonią na desce do krojenia aby uzyskały formę kotletów do burgera.

Krok 4 – smażenie mięsa

Rozgrzewamy na patelni olej (najlepiej sprawdzi się tutaj olej truflowy – doda pięknego aromatu i podbije smak mięsa), następnie układamy na nim kotlety i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 5 – dodatki

Dodatki możemy dodać według własnych upodobań, czy to będą różne ważywa czy smażony bekon. Należy je wszystkie pokroić w plastry, jedynie szalotkę siekamy. Jeśli mamy dostęp do Foie Gras to możemy je dodać podsmażone na oleju truflowym zamiast np. bekonu.

Krok 6 – formowanie

Bułki przekrajamy na pół, górną część smarujemy sosem (np. musztardą Dijon), dolną część drugim sosem (np. BBQ). Na dolnej części bułki układamy sałatę, następnie plaster pomidora, mięso, tutaj możemy dodać np łyżeczkę musztardy, ogórek, ponownie pomidor, kapary, posiekana szalotka i zamykamy drugą częścią bułki.

Arkadiusz Foszcz wraz ze swoim popisowym burgerem w Bistro Royal
Ja (Arkadiusz Foszcz) wraz ze swoim popisowym burgerem w Bistro Royal

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.