1 Komentarz102 Wyświetlenia

W polskiej kuchni od lat króluje wieprzowina. Jedzą ją niemal wszyscy mięsożercy, ale nie każdy chętnie się do tego przyznaje. Dlatego my odczarowujemy mięso wieprzowe, ponieważ dobra jakość, to doskonały smak!

Kocham jedno powiedzenie –  „Ze świni wszystko jest dobre”. To prawda. Jeszcze nie tak dawno hodowla wieprzowiny była ważnym elementem funkcjonowania gospodarstw wiejskich. Przez stulecia nauczyliśmy się przerabiać całą tuszę wieprzową. To, czego nie udało się przetworzyć na produkty spożywcze – mięso i wędliny – wykorzystywano w inny sposób. Na przykład szczecinę na pędzle, a skórę na obuwie lub galanterię.

Co można zrobić z wieprzowiny?

Wróćmy jednak do jedzenia. Jak przy każdym zwierzęciu rzeźnym, poszczególne jego elementy nadają się do różnych rzeczy. Mamy tu części i mięśnie, które będziemy gotować, smażyć czy piec krócej, a mamy takie, które będą  musiały być poddane dłuższej obróbce. Wiadomo, te pierwsze, najczęściej z grzbietu zwierzęcia, to klasa premium. Nadają się na steki lub medaliony i nie wymagają one dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że dobrej jakości mięso zostanie odpowiednio wyporcjowane i wrzucone na grill lub patelnię. Bez wielkich wysiłków otrzymamy świetny kotlet schabowy, szaszłyki z polędwiczek lub karkówkę. Oby ich tylko nie wysuszyć. Inne elementy natomiast wymagają dłuższej obróbki termicznej lub mechanicznej. Najlepiej byłoby je upiec albo udusić. Są części takie jak golonka, policzki albo żeberka, które dzięki rozklejeniu kolagenu w powolnym procesie gotowania, nabierają świetnych walorów smakowych. Ślinka cieknie mi już na samą myśl.

Mapa mięsa wieprzowego

Jakość wieprzowiny ma znaczenie

Wspomniałem powyżej o mięsie dobrej jakości. Istnieje wiele ras wieprzowych, jak też i wiele metod hodowli. Są takie które, dzięki szybkiemu przyrostowi masy wykorzystywane są do hodowli przemysłowej, a są takie, których hodowla dla uzyskania odpowiedniej masy trwa nawet dwa razy dłużej. Jak łatwo się domyśleć mięso z tych dłużej hodowanych zwierząt jest smaczniejsze i zdrowsze. Główny powód lepiej zachowanego smaku, to unikanie sterydów. Pasza użyta do hodowli posiada najczęściej naturalne składniki. Takie mięso wieprzowe z łatwością uzyskuje certyfikaty świadczące o jej walorach.

Pyszna i zdrowa wieprzowina bez GMO

Zapytałem kiedyś mojego kuzyna, który już 50 lat temu zajmował się masarstwem, dlaczego wyroby wieprzowe  z dawnych czasów, mimo tradycyjnych receptur, różnią się w smaku od tych dzisiejszych. Odpowiedź była prosta – inne mięso, nieprzemysłowe. Z dobrej wieprzowiny da się zrobić wszystko. Możemy ją nawet sezonować. Będzie ona bardziej soczysta i oczaruje nas swoim wyjątkowym smakiem. Dzięki temu nie ma potrzeby „taplać” jej w marynatach i zmiękczaczach. Na pewno nie powinniśmy obawiać się kupowania i przyrządzania wieprzowiny. Zwłaszcza jeśli postawimy na jakość mięsa, które pochodzi od sprawdzonych i zaufanych dostawców, takich jak GoodValley. Firma ta, nie tylko rozwija zrównoważoną produkcję żywności, ale przy tym troszczy się o środowisko. Zasada jest tak naprawdę prosta – warto postawić na sprawdzone produkty, które przełożą się na smak mięsa.

1 comment

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

do góry
pl_PLPolish

Czysta jakość od pola do stołu

Goodvalley oferuje klientom mięso wieprzowe najwyższej jakości. Ich oferta obejmuje parówki 100% mięsa, kiełbasę 100% mięsa, szynkę bez konserwantów, mięso mielone z szynki, mięso mielone z łopatki, schab, karkówkę oraz polędwiczkę.

Wszystko jest wytworzone zgodnie z filozofią Goodvalley – od zwierząt wyhodowanych bez użycia antybiotyków i karmionych paszą wolną od GMO, po produkcję rolną przyjazną środowisku, mającą zerowy ślad węglowy. 

 Mamy nadzieję, że produkty Goodvalley Wam zasmakowały i już nie możemy się doczekać, kiedy dostarczymy na Wasze stoły kolejne.